+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Diş Çekiminden Sonraki Uyuşukluk Nasıl Giderilir?

Diş hekimliği prosedürleri sırasında uygulama bölgesine verilen anestezik madde dişlerde uyuşukluğa neden olur.

Diş hekimliği prosedürleri sırasında uygulama bölgesine verilen anestezik madde dişlerde uyuşukluğa neden olur. Halk arasındaki yaygın kanının aksine diş hekimliği prosedürlerinde anestezik madde olarak morfin ya da uyuşturucu kullanılmaz. 

Diş hekimliği prosedürleri sırasında uygulanan anestezi ameliyat sırasında tercih edilen anesteziden farklı özelliklere sahiptir. Bu kapsamda kullanılan anestezik maddeler içerisinde morfin ya da benzer maddeler bulunmaz. Bazı hastalarda ihtiyaç halinde bir diş tedavi seansı sırasında birden fazla ampul anestezi uygulanması söz konusu olabilir.

Özellikle azı dişi tedavisi yapılan hastalarda ya da ikiden fazla dişin tedavi edilmesi gereken durumlarda tek bir ampul anestezi uygulanmasıyla istenilen etkinin elde edilmesi mümkün olmayabilir. Buna bağlı olarak dişlere iki ya da diş hekiminin gerekli görmesi halinde ikiden fazla sayıda ampul anestezi uygulanması olasılığı vardır. 

Bunun altında yatan neden hastanın dişe uygulanan tedavi sırasında acı ya da ağrı hissetmesini önlemek olsa da bazı hastalar ikinci kez anestezi uygulanacak olduğu durumlarda endişelenebilirler. Diş hekiminin gerçekleştirdiği muayene sırasında görülemeyen apselerin diş tedavisi uygulanırken ağız bölgesinde tam olarak uyuşma meydana gelmesini engelleme riski vardır.

Tedavi sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmemesi ve tedavinin konforlu bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması için uyuşma olmaması halinde hastanın diş hekimini bilgilendirmesi çok önemlidir. Bu durumda tedavi sırasında hastanın konforunun sağlanabilmesi için diş hekimi tarafından yeniden anestezi uygulanması gerekir. 

Dişteki Uyuşukluk Nasıl Geçer?

Diş hekimliği tedavisi sırasında hastanın acı ya da ağrı hissetmemesi amacıyla uygulama bölgesine enjekte edilen anestezi maddesi dil, dudak, damak ve ağız içinde birkaç saat süreyle uyuşukluk hissine neden olur. Daha sonra bu uyuşukluk kendiliğinden geçer. Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.

Anestezi uygulaması sonrasında görülen doğal bir durum olan uyuşukluğun bazı durumlarda nadiren de olsa 6 aya kadar sürmesi söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda diş hekimleri bio-stimülasyon ve vitamini yaklaşımlarını kullanmayı gündeme getirebilirler.

Diş çekiminden sonra uyuşukluğun uzun sürdüğü durumlarda çene cerrahına başvurulması ve diş röntgeni çekilmesi de faydalı olabilir. Bunun nedeni uyuşukluğun devam ettiği süre boyunca hastanın sıvı gıdalar tüketirken ve yemek yerken yaşayabileceği zorluğun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmesi riskidir.

Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri dişe uygulanan lokal anestezinin etkisi tamamen geçene kadar herhangi bir şey yenilmemesidir. Aksi takdirde dil, dudak, damak, yanak ve ağız içinde uyuşukluk etkisi devam ettiğinden hastanın fark etmeden bu bölgeleri ısırması ve ağız içerisinde istenmeyen yaralanmalara neden olması riski vardır. 

Lokal anestezinin etkisi sona erdikten sonra enjeksiyon yapılan yumuşak doku bölgesinde geçici bir ağrı hissedilmesi normal bir durum olarak kabul edilir.

Diş çekimi yapıldıktan sonra en az 30 dakika boyunca ağzın çalkalanmamasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde iyileşme sürecinde önemli bir rol üstlenen kan pıhtısı oluşmaz ve iyileşme süreci olumsuz yönde etkilenebilir.

Diş çekimini izleyen erken dönemde çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemeli, diş hekimi tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalı, ilk 24 saat sigara içilmemeli ve diş fırçalanmamalıdır. 24 saatin sonunda diş fırçalanmaya başlandığında yumuşak bir diş fırçası kullanmaya özen gösterilmelidir.

Diğer Yazılarımıza da Göz Atabilirsiniz

Bizi İnstagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?